Vad är BodyHarmony?

 

Bodyharmony är en holistisk kroppsbehandling, där terapeuten arbetar både med dom fysiska/kroppsliga aspekterna likväl som de mentala och känslomässiga. Behandlingen är väldigt mjuk och djupt avlappnade och lämpar sig mycket bra även för extremt smärtkänsliga.

Behandlingarna är individuellt anpassade efter just dina behov. Terapeuten arbetar mjukt och inkännande med sina händer och observerar områden i kroppen som är spända/ komprimerade och följer sedan spänningens mönster för att släppa taget. Många gånger korrigerar då kroppen sig själv och rätar ut felställningar.

Ibland håller spänningarna minnen som kan komma upp till ytan när muskeln/vävnaden slappnar av. Du får då med kreativa mentala tekniker hjälp, att i trygghet omskapa eller släppa taget om upplevelsen. Allt sker helt i din egen takt. Ett avslapppnat sinne ger en avslappnad kropp och tvärtom.

Behandlingen utförs med kläderna på. Det är fördelaktigt om dom är mjuka och inte sitter hårt åt, då det kan begränsa andningen och rörelseförmågan.

Don McFarland var den amerikanska kiropraktorn som grundade och utvecklade Bodyharmony. På 80-talet introducerades det i Sverige på Axelssons Gymnastiska institut. Det är en syntes av de mest effektiva delarna ur mer än 60 olika framgångsrika kroppsterapier och healingformer världen över som Don studerade. Han var elev hos flera av de stora förgrundsgestalterna innom bl.a. Rolfing, Craniosakral terapi, Rosenmetoden, Gestaltterapi, Idrottsmedicin och Kiropraktik. För Don var det viktigt att Body Harmony är under ständig utveckling precis som människan och medvetenheten.

 

Nedan följer en klients beskrivning.

Med en Bodyharmonybehandling får kroppen hjälp att hitta tillbaka till en naturlig och läkande hållning!

Först berättar du varför du har sökt dig till behandlingen. Orsakerna kan t.ex. vara fysiska besvär efter en olycka, stress som bidragit till en spänd nacke, eller en allmän önskan att må väl i en harmonisk kropp.

Därefter står du framför en spegel. Med hjälp av Maritas vägledning får du hjälp att studera din hållning. Du jämför bl.a. höger sida med vänster, iakttar hur armarna hänger utmed kroppen, hur händerna är vridna, vilken riktning knäskålarna har, vilken böj din svank har.

Du lägger dig på en bekväm brits. Om du är frusen får du en filt. Marita börjar med att ta ett varsamt grepp om en kroppsdel, t.ex. din fot. Med minimala rörelser, med varma händer, känner hon in vad kroppsdelen berättar. Är den avspänd eller stretar den emot? Kompenserar den för något som händer på något annat ställe i kroppen? Du uppmanas slappna av och andas med med djupa andetag. Kroppen betraktas här som en helhet. Det kan därför hända att Marita arbetar med din fot fast du sökt hjälp för nacken.

Du kan själv välja om du vill berätta vad du upplever under behandlingen eller om du vill vara tyst. Marita hörsammar din önskan till dialog. Ibland kan en dialog om upplevelserna bidra till förståelse för vilka händelser eller mentala mönster som kroppen påverkas av. En behandling under tystnad kan dock vara lika läkande.

Det är inte ovanligt att känslor kan blossa upp under en behandling. Marita är ett tryggt stöd och allt som kommer upp till ytan, här och nu, är helt ok. Hon sätter inga ettiketter och ställer inga diagnoser. Du har en självklar rätt att vara och känna. Genom att bekräfta känslorna kan du släppa taget om det svåra och ge plats åt glädje. När Marita avslutat denna stillsamma, trygga och metodiska genomgång av kroppen får du vila en stund på britsen.

Behandlingen avslutas med att du än en gång ställer dig framför spegeln. Du undersöker om du ser ut på ett annat sätt nu. Ofta känns kroppen annorlunda. Kanske har kroppstyngden ändrats. Kanske har du hittat tillbaka till ett tempo som känns mer välgörande. Kanske har den där sneda kroppsdelen blivit rak. Det går inte att förutse effekten av en behandling. De effekter som uppstår beror på förändring på djupet. Behandlingen inriktar sig på orsaken, inte på symtomen.

Få behandlingar är så inriktade på hela människan som bodyharmony. Efter behandlingen så bär du med dig ett kroppsminne av en harmonisk hållning och djup avslappning. Du kan när som helst ta till denna kunskap och hjälpa dig själv och din kropp till fortsatt läkning.

När det blir som som mest stressigt drar jag mig till minnes behandlingen hos Marita. Då hittar kroppen omedelbart tillbaka till en lugn och harmonisk hållning.

I en tid då vi ofta lever "uppe i huvudet"  hjälper bodyharmony oss att förstå att vi och vår kropp är ett. Under bodyharmony behandlingar har det blivit uppenbart hur minnen av allt jag varit med om vilar i min kropp. Jag har också blivit fascinerad över kroppens visdom. Med hjälp av Marita  lär jag mig att min kropp kan och vill hitta tillbaka till en sund, ursprunglig hållning.

Jag rekomenderar Maritas behandlingar till alla. Unna dig detta!

/ Annika Wickman, Stockholm